“Best of the best” – najefikasnija zaštita od komaraca u otvorenom prostoru. Idealan za bilo kakvu aktivnost na otvorenom kao što su ribolov, lov, kamping, rad u bašti, kućne zabave u vrtu, boravak na čamcima i splavovima, otvoreni barovi, bašte restorana. Kontakt: Flyaway d.o.o. Bulevar Mihajla Pupina 10g, Beograd, Srbija, tel.: + 381 11 217 81 45
flyaway srpski flyaway en

Početna > Pomoć > Terenska ispitivanja

Terenska ispitivanja

REZULTATI TESTIRANJA THERMACELL PROIZVODA*

Sprovedena su obimna naučna ispitivanja sa mnogobrojnih izvora da bi se potvrdila efikasnost ThermaCell aparata protiv komaraca, crnih muva i drugih insekata. Ova ispitivanja dala su veliku količinu naučnih podataka.
*Kompletan materijal rezultata testiranja dostavljamo na vaš zahtev. Ovde su dati najvažniji rezultati.

Istraživački institut za vođenje domaćinstava izabrao je ThermaCell kao najbolje sredstvo protiv komaraca
Laboratorija za evaluaciju potrošačkih dobara Istraživačkog instituta za vođenje domaćinstava ispitala je četiri vrhunska aparata namenjena zaštiti baštenskih površina od komaraca. Njen izbor bila je ThermaCell lanterna protiv komaraca koja koristi aletrin tabletu i butan bočicu.

Vojnoistraživački institut Volter Rid obavio je testiranje ThermaCell-a protiv komaraca u Kostariki – rezultati su bili izvanredni
Vojnoistraživački institut Volter Rid u Kostariki obavio je testiranje ThermaCell aparata protiv komaraca u pogledu efikasnosti protiv komaraca i drugih insekata koji ujedaju. Aparat je testiran na daljinu od 7,5, 15 i 25 stopa (1 stopa = 30,48 cm). Rezultati testa pokazali su da ThermaCell veoma efikasno štiti ljude do udaljenost od 25 stopa od aparata. Rezultati ispitivanja su sledeći:

 • 96.7% zaštite od komaraca
 • 95.8% zaštite od kulikoida (komarčića)
 • 95.5% zaštite od mušice peskare

ThermaCell je novi sistem zaštite razvijen na osnovu ugovora o zajedničkom ispitivanju i razvitku između Korporacije Šaubel i Vojnoistraživačkog instituta Volter Rid. Ovaj aparat za zaštitu sredine od komaraca testirao je dr Majkl Perić na otvorenom sa jedinicama američke vojske u Koreji utvrdivši da pruža izvanrednu zaštitu (do 98% komaraca koji ujedaju, osobito prenosilaca malarije u Koreji). Neobjavljene studije sprovedene na drugim lokacijama dale su odlične uporedne rezultate.

 • Studija sprovedena u „Zajedničkoj oblasti zaštite“ u blizini Pan Mun Joma 1998. godine u potpunosti je procenila ThermaCell na otvorenim osmatračnicama i bunkerima.
 • U potpunosti su poštovana naznačena uputstva. Broj sletanja komaraca korišćen je da bi se prikupili podaci o populaciji komaraca u studiji o bunkeru. Na osmatračnicama su korišćene standardne svetlosne zamke za komarce sa CO2 da bi se izmerio nivo aktivnosti komaraca pre i tokom ispitivanja. Na kontrolnim mestima nisu korišćeni ThermaCell aparati.
 • Više od 95% uhvaćenih komaraca bili su Anopheles sinensis, osnovni prenosilac malarije u toj oblasti.
 • Korišćenjem ThermaCell-a na otvorenim osmatračnicama i bunkerima postignut je procenat zaštite od malaričnih komaraca od 81% do 98%..

Ovi rezultati su do sada najbolji za proizvod koji se koristi kao sistem zaštite otvorenih površina.

Sajentifik Koordinejšn testiralo ThermaCella protiv crnih muva u Mejnu
Sajentifik Koordinejšn, nezavisno konsalting preduzeće specijalizovano za zaštitu od insekata sprovelo je studiju u središnjem Mejnu. Testovi na otvorenom sprovedeni su u oblastima gde vlada velika navala crnih muva. U studiji sprovedenoj protiv crnih muva korišćeni su protokoli u skladu sa zahtevima američke Agencije za zaštitu prirodne sredine (EPA) i uputstva Good Laboratory Practicis (GLP).
Rezultati ispitivanja su sledeći:

 • ThermaCell aparat protiv komaraca štiti izuzetno dobro od crnih muva.
 • Najbolja zaštita je 1,15 m od aparata gde je postignuto 79% zaštite.
 • Test koji je sprovela Sajentifik Koordinejšn u Mejnu rađen je u vetrovitim uslovima. U izveštaju se tvrdi da bi u uslovima bez vetra nivo zaštite bio verovatno daleko veći.

nazad na vrh strane

 

ČINJENICE O ALETRINU

ThermaCell aparat za zaštitu od komaraca koristi sredstvo za zaštitu poznato pod imenom aletrin. Dole je informacija o ovom sredstvu.

Šta je aletrin?
Aletrin je sintetički analog (hemijska kopija) prirodnog insekticida piretrina koji se nalazi u cvetovima nane, biljke iz porodice hrizantema.

Koliko je aletrin efikasan?

 • Komarci, mušice peskare i nevidljive mušice: efikasan do 98%. Najbolja zaštita je na 7,5 stopa (15 stopa u prečniku) ili manje od aparata.
 • Crne muve: do 79% zaštite. Najbolja zaštita je na 7,5 stopa (15 stopa u prečniku) ili manje od aparata.

Testiranje je sprovedeno u vetrovitim uslovima. U uslovima bez vetra nivo zaštite bio verovatno daleko veći.

Šta se dešava kad se aletrin koristi u prirodnoj sredini?
Aletrin se na otvorenom razgrađuje u kratkom vremenskom roku i ne smatra se postojanim pesticidom. Aletrin se razlaže u vodi, ugljen-dioksidu i drugim materijama na bazi ugljenika. Životni vek aletrina na otvorenom iznosi 1 do 2 sata u atmosferi do manje od 8 sati u vodenoj sredini. Aletrin je poznat kao „nokaut“, brzodelujući pesticid koji ne opstaje usled kratkog vremena poluraspada u okruženju.

Da li je bezbedno koristiti aletrin u blizini odraslih i dece?
Sprovedene su studije o delovanju aletrina. Jednu takvu studiju sprovela je toksikolog Ana Kostelo*. Dole su neki nalazi iz studije.

 • Kada se ThermaCell koristi na otvorenom prema uputstvu, opasnost izlaganja je nizak usled prirodnog kretanja vazduha.
 • Kada su ljudi dolaze u dodir sa aletrinom udisanjem ili dodirom, on se vrlo brzo metabolizuje (ili vari). Aletrin se ne "akumulira" niti zadržava u ljudskom telu.
 • U studiji se zaključuje da i pod uslovima "najgoreg scenarija" (mala zatvorena prostorija sa slabom ventilacijom) ThermaCell ne predstavlja nerazuman rizik za ljude (odrasle ili decu) jer je stepen izloženosti 2000 do 3000 puta manji od nivoa nezapaženog efekta (NOEL) za aletrin. NOEL je najveća doza data životinjama koja nije izazvala nikakve značajne posledice po zdravlje.

Postoji li bilo kakva opasnost po zdravlje?
Ako se koristi prema uputstvima za upotrebu koje je dao proizvođač, nema nikakve opasnosti po ljudsko zdravlje. Prodato je stotine hiljada ThermaCell aparata protiv komaraca i više od milion dopuna. Kompaniji se niko nije obratio zbog zdravstvenim problema.

nazad na vrh strane

KOJA JE ZAŠTITA NAJBOLJA KADA JE REČ O KOMARCIMA?

Kupci su informisani da u SAD preovlađuje Lingo, sredstvo protiv komaraca koji prenose bolesti virusa zapadnog Nila i Encefalitisa. Takođe, kupci žele i treba da pročitaju uputstva za upotrebu na sredstvima protiv komaraca kako bi ih bolje upoznali.Koji aktivni sastojak čini jedno sredstvo efikasnijim od drugog i kada treba koristiti određeno sredstvo? Danas postoji tuce formula sredstava i stotine proizvoda. Kada ste u nedoumici najbolje je obratiti se za pomoć stručnjacima.
Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje upotrebu sredstava koji sadrže aktivne sastojke koje je registrovala Američka agencija za zaštitu prirodne sredine (EPA). Ti proizvodi imaju zaštićene nazive koje se nude kupcima kao što su OFF, Cutter i Thermacell – sredstvo za zaštitu na otvorenom koje je 98% efikasno i brzo stiče popularnost. Sredstva za zaštitu na otvorenom su dobro rešenje za roditelje koji ne žele da nanose štetna sredstva na dečju kožu.
Kada EPA registruje sredstvo, ona ispituje efikasnost proizvoda kao i moguće efekte na ljude i prirodnu sredinu. EPA registracija znači da EPA ne očekuje da će proizvod, ako se koristi u skladu sa datim uputstvima, izazvati štetne sporedne efekte na ljudsko zdravlje ili prirodnu sredinu. Sredstva koja je EPA registrovala pokazala su visok stepen efikasnosti i sadrže aktivne sastojke kao što su:

 • Aletrin: sintetički analog prirodnog insekticida koji se nalazi u cvetovima hrizanteme koji je bez mirisa i predstavlja zamenu za losione i sprejeve koje treba nanositi na kožu. Aletrin je gasovito sredstvo koje se širi vazduhom i pruža do 98% efikasne zaštite protiv komaraca, crnih muva i nevidljivih mušica.
 • DEET: (N-dietil-m-toluamid). Sredstva koja sadrže DEET nisu štetna za odrasle i decu kada se koriste prema uputstvu. Ne stavljajte sredstvo koje sadrži DEET u dečje ruke jer ih mogu naneti u usta ili oči.
 • CDC upozorava: koristite obazrivo ova sredstva jer visoke koncentracije DEET-a mogu da budu štetne za decu.
 • Permetrin: srodnik aletrina, preporučuje se njegovo nanošenje na odeću, cipele, zaštitne mreže za krevete i kamp opremu. Odeća natopljena permetrinom odbija i ubija krpelje, komarce i druge zglavkare i zadržava to svojstvo i posle pranja. Permetrin se ne nanosi direktno na kožu.
 • Pikardin: (KBR 3023) stvara zaštitni sloj na vašoj koži koji onemućava sposobnost insekata da lokalizuju čoveka. Pikardin je testiran protiv komaraca, muva i krpelja na terenskim istraživanjima i u laboratorijskim uslovima. Pikardin obezbeđuju jednaku ili dužu zaštitu u odnosu na podjednaku koncentraciju DEET-a. Efikasnost protiv krpelja demonstrirana je na testovima u laboratorijskim uslovima.
 • Ulje od limuna eukaliptusa (p-mentan 3,8-diol) (PMD) je sredstvo na biljnoj osnovi. U dve skorašnje naučne publikacije, kada je ulje limuna eukaliptusa isprobano protiv komaraca u SAD, navodi se da obezbeđuju zaštitu koja je slična sredstvu sa malom koncentracijom DEET-a.

KOJE SREDSTVO KADA KORISTITI?

Šetnja, vožnja biciklom ili hodanje po hladnom vremenu
Prethodno nanošenje permetrina na odeću obezbediće bolju zaštitu.

Boravak u bašti, na kampovanju ili na utakmicama; rad u bašti u zoru i sumrak
Sredstva za otvorene prostore kao što su ThermaCell proizvodi koji koriste aletrin, obezbeđuju višečasovnu zaštitu, lako su prenosivi i štite prostor površine 5 x 5 m. Ručni aparati i lanterne pružaju do 98% efikasnosti u borbi protiv ujeda insekata i veoma su pristupačni. Institut za domaćinstvo izabrao je ThermaCell lanternu kao najbolje sredstvo protiv komaraca.

Bavljenje sportom u jutarnjim ili večernjim časovima
Za višečasovni boravak na otvorenom (više od 3–4 sata) i/ili gde je najezda komaraca veoma intenzivna – potražite sredstvo koje sadrži više od 20% DEET-a.

Korisni saveti:

 • Čak i ako izlazite samo na 10 minuta koristite sredstvo za zaštitu je je to dovoljno vremena da budete izujedani.
 • Sredstva sa više od 50% DEET NE PRUŽAJU dodatnu zaštitu.
 • Za kraće vremenske periode sredstva koja sadrže manje od 20% DEET-a, sredstvo sa 7% pikaridina ili sredstvo koje sadrži ulje limuna eukaliptusa mogu da pruže odgovarajuću zaštitu.

nazad na vrh strane

MERE ZA SUZBIJANJE VIRUSA ZAPADNOG NILA I NEOPHODNOST ZAŠTITE OD KOMARACA

Pošto je virus Zapadnog Nila ove sezone pronađen u skoro svim državama prema izveštaju Centra za kontrolu bolesti, treba ozbiljno shvatiti nastojanja da se izbegnu ujedi komaraca, potencijalnih nosilaca bolesti. Postoji nekoliko jednostavnih postupaka koje treba preduzeti u kući i oko nje. Napravite porodični plan zaštite od komaraca; upoznajte decu sa potencijalnim opasnostima od ujeda komaraca i podstaknite ih da se zaštite od te dosadne napasti koja ujeda.
To obuhvata sledeće:

 • Nosite zaštitnu odeću u sumrak i ranim jutarnjim časovima; duge pantalone i rukavi smanjiće izloženost kože a najbolje su svetle boje. U kolima uvek držite odgovarajuću presvlaku.
 • Čitajte pažljivo uputstva na sprejevima za zaštitu jer mogu da sadrže štetne hemikalije kao što je DEET. Sprejeve treba nanositi češće da bi se održala efikasnost. Budite pažljivi jer aerosoli mogu lako da dospeju u oči. Osim toga, umorna deca trljaju oči pa postoji mogućnost prenošenja štetnih zaštitnih sprejeva i krema.
 • Odaberite sigurno sredstvo kao što je Therma Cell čija je efikasnost 98% i koje stvara zaštitnu zonu za vašu porodicu oslobađajući sredstvo zaštite u vazduh.
 • Ulja za kupanje, kao što je Avonov Skin So Soft pružaju izvesnu zaštitu od komaraca ali njihova efikasnost traje kraće od 30 minuta.
 • Tokom sezone komaraca ne jedite banane jer ženke komaraca vole ulje banana.
 • Nanesite na kožu ulje vanile i maslina da biste se na prirodan način zaštitili od komaraca i krpelja.
 • Van kuće

 • Stavite pokrivače preko uređaja za prikupljanje vode kao što su cisterne, burad za kišnicu, rezervoari, itd.
 • Svaki drugi dan, naročito leti, menjajte vodu na pojilištu za ptice i kućne ljubimce.
 • Pokrijte bazene i đakuzi. Odlažite burad, ručna kolica i saksije za cveće okrenute naopako ili ih stavljajte u hlad.
 • Oslobodite imanje bilo kakve stajaće vode koja može da posluži kao leglo komaraca.
 • Za kratkoročno rešenje probajte citronela sveće kao sredstvo zaštite mada zaštita nije jaka i veoma je kratkotrajna, najviše 30 minuta.
 • Namestite ili popravite pokrivke na svim kućnim površinama; proverite prozore u potkrovlju i podrumu i mreže na vratima jer komarci traže put ka toplijim mestima.
 • Elektronska sredstva zaštite koja emituju zvuke visoke frekvencije ne štite od komaraca i drugih štetočina. Osim toga elektronsko sredstvo zaštite ne suzbija komarce i druge insekte.
 • U bašti posadite obilje nevena jer je to prirodno sredstvo protiv krilatih insekata.

nazad na vrh strane